Miért lenne szükség Alfréd-díjra?

Külvilág / Közélet (564 katt) Erdős Sándor
  2023.10.24.

Valószínűleg a nyájas olvasó még sohasem hallott az Alfréd-díjról. Tulajdonképpen ez az egyik oka annak, hogy igenis szükség van rá. Amennyiben lenne, akkor a tudásunk is növekedne a következtében. A másik, és tulajdonképpen a legfontosabb ok, hogy az irodalmat manapság művelők nincsenek méltóképpen motiválva, hogy az írást szakmányban űzzék.

Az Alfréd-díj, egy anti Nobel-díj lehetne, amely a méltatlanul mellőzött irodalmárok elismerésére hozandó létre. Nobel-díjat minden évben kiosztanak különböző nemzetiségű fekete öves tollkoptatóknak, és ez nem lenne másképp az Alfréd-díj esetében sem. Persze létezik már az Ignobel díj nevezetű képződmény, mely a feleslegesnek tűnő, ám ennek ellenére elgondolkodtató munkákat díjazza. Ám ez csak egy vicclap kezdeményezése és ezért ne is vegyük komolyan.

Tudományos eredményeiért a béka mágneses térben lebegésének vizsgálatáért például Anré Gein és Michael Berry 2000-ben nyerte el e díjat. Irodalmi munkásságot is díjaznak, ám inkább szervezetek, semmint személyek nyerik ezt el. Példának okáért 2012-ben az Amerikai Elszámoltatási Kormányhivatal egy jelentés elkészítéséért, mely olyan jelentésekről szóló jelentésekről szól, amik jelentéséről szóló jelentések előkészítését javasolják.

Tulajdonképpen, akkor mi marad az alkotóknak, akik nemhogy nem érik el a fekete öves szintet, hanem még ringbe sem szállhatnak az irodalmi küzdőtéren. Kérem szépen semmi. Ezért javaslom az Alfréd-díj létrehozását. Megkaphatná minden, az irodalom perifériájára szoruló alkotó, aki a kritériumoknak megfelel. Joggal teszi fel az olvasó a kérdést, miszerint miféle kritériumok lehetnek ezek. Példának okáért olyan művek íróit díjazná, akiket ugyan a „NAGY” írótársadalom még nem emelt piedesztálra, ám az olvasók szívesen olvasnak.

Ponyva, vagy akár paródia is versenybe szállhatna a díjért. Mert kérdem én, miért nem kapott Nobel-díjat Rejtő Jenő? Na ugye, hogy nincs válasz. Ezért lenne szükség az Alfréd-díjra!

Kérek minden irodalmat szerető embert, hogy támogassa ötletemet. Legyen Alfréd-díj!

Előző oldal Erdős Sándor
Vélemények a műről (eddig 3 db)