Max Brooks: World War Z - vélemények

Ugrás a műre


Ida
Admin
2012.06.25 21:22
1328 vélemény
Elolvastam. Nagyon tetszett. Az egyik legjobb könyv, amit az utóbbi időben kézbe vettem.:-)

Rövid interjúk sorozata a túlélőkkel. Elképesztő karakterek szerepelnek benne. Egy vékony, 52 éves apáca, aki 9 napon át védte a zombiktól a vasárnapi iskolásokat egy 180 cm-es gyertyatartóval. Egy drogos orvos, aki illegális szervátültetéseket végzett, hogy még több pénze legyen. Katonák, akik kitakarították a Párizs alatti kazamatákat. Egy japán kertész, aki vaksága ellenére szembeszállt a zombikkal, mert tudta, hogy mellette állnak az istenek...stb. Mindannyian kattantak, beleroppantak az egész világot elborító zombi kór következményeibe, de valahogy túlélték és bőven van miről mesélniük.

A történetek mellett nagyon jó a könyv nyelvezete és az elbeszélés technikája is. Elég durva, hogy az író azt is képes érzékeltetni, amit az interjúk alanyai elhallgatnak.

Pl. az egyik amerikai túlélő északra menekült a szüleivel, ahol legalább télen megfagytak a zombik. Viszont télen az emberek is megfagytak, egy idő után elfogyott minden kaja, mindenki éhezett, és egyszer csak a szomszéd húst főzött. Elmondta, hogy később, amikor a szülei megbetegedtek, neki kellett gondoskodni ennivalóról, de arról mélyen hallgatott, hogy honnan szerzett húst egy olyan helyen, ahol már kipusztítottak minden állatot. A riportot készítő figura pedig, miközben sétáltak interjú alatt, látta a jégbe fagyott emberi csontokat, amikről késsel tisztították le a húst.

Egy másik interjúban egy búvár nyilatkozott, akinek a tengerek mélyéről kellett kitakarítani több millió zombit. "Nincsenek rémálmaim, de ha lennének, azt álmodnám..." Majd részletesen beszámolt a lidércnyomásairól. Pusztán a megfogalmazás alapján nyilvánvalóvá vált, hogy hazudott, amikor tagadni próbálta a gondjait.

Nagyon ajánlom én is mindenkinek. Izgalmas történetek, klassz karakterek, döbbenetes emberi tragédiák. Hiába voltak tőle rémálmaim, egyszerűen nem bírtam letenni.:-D
Ida
Admin
2012.04.22 22:14
1328 vélemény
Ha végre készen lesz a szakdogám, én is elolvasom.:-D

Előző oldal