Tit for Tat, avagy szemet szemért

Külvilág / Közélet (1130 katt) Kétvirág
  2012.10.05.

- Micsodaa?! ... Ja, TFT. Az jó, mert ESS.

Ez volt az első reakcióm, amikor egy kedves ismerősöm megdöbbentett azzal, hogy vissza akart vágni valakinek, aki kellemetlenséget okozott neki.

Aztán megmagyaráztam a betűszavakat: http://www.matud.iif.hu/06dec/09.html
TFT- Tit for Tat, szemet szemért stratégia.
ESS- Evolúciósan stabil stratégia.
Noha a matematikája finoman szólva is magas nekem, szeretem a játékelméletet.

A következő magyarázandó dologgal magamnak tartoztam: ha ez ilyen egyszerű, és hatékony dolog, mi a manóért döbbentem meg rajta annyira?

Természetesen azért, mert kultúraidegen. Mifelénk a másik orca odafordítása járja. Legalábbis elméletben. Merthogy az emberi természet nem akkor sem így működik, hogyha az egész társadalom ezt kívánja tőle.

Kicsiny városomban valamennyi ünnepségen legalább egy verekedésre sor kerül, ilyenkor felszínre jutnak az elfojtott feszültségek, és a legkisebb beavatkozásra is kirobban az ökölcsata. Nem is feltétlenül a régóta ellenséges felek között. Egyszerűen bárkin, aki közel kerül, csattanhat a régen érlelt, felgyülemlett indulat.

Az érdekes az, hogy a verekedők szinte (sőt, amennyire tudom, mindig) templomba járó, hívő emberek, akik következő vasárnap majd persze meg is gyónják bűnüket. Őszintén megmondom, borzasztó visszataszítónak találom ezt a fajta "megoldást".

Ezzel szemben képzeljünk el egy fantáziavilágot, ahol mindenkinek jogában állna arányosan megtorolni a rajta esett sérelmet! Megfelelő átszokási periódus után nagyon szívesen élnék ilyen helyen. Hiszen itt mindenkinek érdekében állna, hogy legalábbis udvarias viszonyt tartson fenn a többiekkel, különben azok bizony bosszút állnak rajta. Még azt is el tudom képzelni, hogy a felmerülő problémákat értelmes, mindenkinek megfelelő módokon rendezzék, hiszen tudják, hogy ellenkező esetben kellemtelenségek garmadáira számíthatnak. Sőt, azt is el tudom képzelni, hogy hosszabb távú, kölcsönös tiszteletre alapuló kooperáció jöjjön létre az ilyen társadalom azon tagjai között, akiknek sikerült mindig barátságos interakcióba kerülniük egymással. Van egy olyan érzésem, hogy az így létrejött együttműködést <b> mindkét fél</b> nagy becsben tartja, és minden lehetőt elkövet a fenntartásáért.

Az önös érdekek előtérbe helyezése és védelme tehát nemhogy árt, de kölcsönös esetben használ is a kulturált kapcsolatok kialakulásának.

Előző oldal Kétvirág
Vélemények a műről (eddig 26 db)