Nemere István: Mindennap merénylet - A veszély ösvényein

Szépirodalom / Könyvajánló (1332 katt) Homoergaster
  2012.08.30.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2010/9 számában.

Elég, ha behunyom a szemem, máris magam előtt látom azt a réges-régi csütörtök délutánt, amikor édesanyám a kezembe adta a Füles újság aktuális számát.

Természetesen a képregények érdekeltek benne. Akkor indult el a Mindennap merénylet, melyet Fazekas Attila rajzolt. Ez a képregény a kezdettől fogva tartotta a képzeletem, autós üldözések, lövöldözés, pisztolyokkal, géppisztolyokkal. Mindig alig vártam a következő részt. Sikerült kigyűjtenem. Valamivel később felmerült bennem az igény, hogy a képes történetet könyv alakban is elolvashassam. Ezért aztán bementem városunk akkor még egyetlen könyv-zenemű boltjába érdeklődni.

Alaposan meglepődtem, amikor közölték velem, hogy ilyen című könyv nincs. Nem tudtam mire vélni ezt. Teltmúlt az idő, lassan beletörődtem a dologba. Aztán egyszer csak megpillantottam a kirakatban a kék színű könyvet, egy pisztolyos emberrel a borítón. Nagy lelkesedéssel leperkáltam 64 forintot a vaskos kötetért, aztán élvezettel olvasni kezdtem. 1986-ot írtunk akkor...

Két regényt kaptam a pénzemért, jó vásár volt! Az első, „A mindennap merénylet”, az ismerős sztori, míg a másik, „A veszély ösvényein”, ennek folytatása. A könyvben a „Védelem. R. Repton és Tsai” magántestőr cég két veszélyes, politikai indíttatású esetét ismerhetjük meg. A történetek egy kitalált dél-amerikai nagyvárosban, Gallasban és környékén játszódnak. Egy napon titokzatos megbízó béreli fel őket. Hamarosan szembesülnek a ténnyel, hogy megbízójuk nem más, mint Agustin Sindero, a köztársaság leendő elnöke, akinek a választási győzelmét követően két hét múlva lesz a beiktatása. Ám addig nem jár neki védelem. Az északi bányatulajdonosok félve az elnök nagyszabású reformjaitól, az életére törnek.

Robert Repton és társai az első döbbenetük után lelkesen elvállalják a feladatot. Nemsokára az is kiderül, hogy az alvilág egyik vezéralakját, Candinát és embereit bérelték fel az elnök megölésére. Az első naptól kezdve vad hajsza kezdődik, üldözésekkel, verekedésekkel, lövöldözésekkel. A bűnözők nagy erőket vetnek be, de a „Védelem” csapata kemény profikból áll. Ugyanakkor a banditák mindig tudják, hol kell lecsapniuk, így egyértelművé válik: áruló van az elnöki stábban. A leleplezés után sem szűnik meg a vesszőfutás, az ellenség túl jól értesült, így hamarosan újabb „léket” kell keresgélniük.

A testőrök második kalandja egy miniszteri megbízatással kezdődik. Egy fontos iratot kell eljuttatni északra, a bányavidékre. Sindero, az elnök a beígért reformot, az államosítást akarja végrehajtani. Egy rendelet szövegéről van szó, amit az ottani megválasztott vezetőnek a kezébe kell adni. A feladat nem egyszerű, eddig az összes kormányügynöknek beletört a bicskája, hullanak az emberek. A külföldi bányatulajdonosok ismét bűnözőket bérelnek fel, hogy megszerezzék az okiratot. A csapat szétválik, mindenki külön próbál egy másolatot eljuttatni a távoli vidékre.

A „Veszély ösvényein” még hajcihősebb a „Mindennap merénylet”-nél. Verekedés-lövöldözés-üldözés, mindez humorral, ötletesen. És természetesen van áruló is, egészen magasan. A regények hihetetlenül impulzív, sodró lendületű stílusa a karosszékhez szögezi az olvasót, csakúgy, mint a testőrök az útra kiszórt háromágú szögei a banditákat az aszfalthoz. A 70-es évek macsó feelingje árad a sorokból, az internet és mobiltelefon előtti kor ez.

A krimik és a kalandregények összes erényét hordozzák, az olvasó szinte falja a sorokat. Talán sosem derült volna fény a bevezetőben leírt meglepetés okára, ha idén júliusban, a Szíriusz Sci-Fi Napokon járva, nem említem meg Fazekas Attilának a Nemere-könyv képregény változatát. Fazekas úr elmondta, hogy a kész regénnyel megkereste az író. Mivel nem akarták kiadni, ő megrajzolta képregénynek, és a Fülesben siker lett. Ez után jelent meg a könyv.

Ezen felbuzdulva, amikor a HungaroConon jártunk, és Nemere úr exkluzív interjút adott a Lidércfénynek, erre kérdeztem rá. A mester láthatóan nagyon megörült a lehetőségnek, hogy a korabéli könyvkiadás rejtelmeiről mesélhet. Így stábunk pontosíthatta a regény megjelenésének körülményeit. Anekdotázva elmondta, hogy a regényt még a 70-es években írta. Azonban hiába házalt vele, egyszerűen nem adták ki. Nem értette miért, hiszen abban a korban még propagandaértékű is lehetett volna a regény, lévén egy törvényesen megválasztott baloldali politikus kálváriáját meséli el. Ráadásul egy akkoriban nagy port vert, valós eset ihlette.

Sok év telt el, nem jelenhetett meg. Aztán egyszer csak kiderült, mi a baj. A történetben terrorista akciók vannak, és ez akkoriban tabu volt Magyarországon. Főleg azért, mert nálunk is üdült állami pénzen egy-két terrorista. Persze csak a baloldaliak. Múlt az idő, és a kultúrpolitika egy hibát vétett. Nevezetesen azt, hogy átengedett egy filmet, ami terroristákról szólt. A film siker lett, s ennek nyomán a „Mindennap merénylet” is megjelenhetett. Nem csak ez, hanem a másik ilyen nagyszabású terroristás története „A neutron akció” is, melyben neutronbombákat lopnak el. Fazekas Attila ezt is megrajzolta, és a Fülesben ez is siker lett. Ráadásul a képregény lapjain az egyik kormányügynököt Farkas Bertalan magyar űrhajósról mintázta!

Összegzésképpen ideírhatom: 2010-ben újra elolvasva a két regényt, ismét nagy élményben volt részem. A könyvet nem lehet letenni, izgalom és humor. A slusszpoén pedig az, hogy a „Védelem” főnöke magyar származású árva, akinek szülei korán meghaltak, és egy magánzsaru fogadta örökbe. Tőle tanulta a szakmát. Szerintem Nemere István a saját életéből villant fel képeket, amikor ezt említi, úgy vélem, '56-ból. Azt nem tudom, hány kiadása volt a könyvnek, nekem az első van meg. Azt azonban tudom, hogy a korabeli tabu miatt a könyv nem jelenhetett meg időben. Így lemaradtunk egy vagy több folytatásról, amit a mester siker esetén egész biztosan megírt volna. A két történet, a „Mindennap merénylet” és „A veszély ösvényein” igazi csemege, és mindenkinek, aki írással bíbelődik, ötletadó, hasznos minta. Szívből ajánlom, bár esetleg nem könnyű a beszerzése.

A fent hivatkozott, Nemere Istvánnal történt beszélgetés letölthető honlapunkról, a http://www.lidercfeny.hu/radio/lfradio009.mp3 címről.

Előző oldal Homoergaster