Könyvkiadás! Ó Te Drága! - vélemények

Ugrás a műre


Jártó Róza
Felhasználó
2014.09.07 20:51
109 vélemény
Kedves SzTB!
Sajnos én a másik oldalt is nagyon jól látom hisz "megélhetési' marketing-pénzügyi szakember" voltam hajdanán, míg két éve feladva a köztisztviselősködést' és nem kezdtem a szerelmemmel az írással foglalkozni mint nyugdíjas. Innentől szembesültem a könyvkiadás és a könyvforgalmazás áldatlan állapotával. Azt is értem, hogy az Alexandra bedölése esetén azoknak akiknek lenyúlta a kis vagy nem is olyan kis pénzeit, onnantól reményük se lesz arra, hogy a pénzükhöz hozzá jussanak. De könyörgöm, ha elsikkasztotta a pénzeket M.D akkor várjon rá egy bájos kis cella teljes vagyon elkobzással, ahogy ilyen esetekben már eljárt a független magyar bíróság. A sértettek pedig akár fizetési meghagyás benyújtásával, akár végrehajtási eljárás kezdeményezéssel meg álljanak sort... ahogy illik. De ez az erkölcstelen üzleti magatartás nem tűrhető tovább, még akkor sem, ha ez nem az Orbánszféra "sara". Igaz most mindenki tőlük várja a megoldást és ha lehet azonnal. A megoldás a mi kezünkben is van. Mi mondjuk ki, hogy nem vagyunk hajlandók 53%-ot kifizetni a nagy semmiért az M.D-knek. Mi mondjuk ki, hogy az aki dolgozik az alkotással az kapja meg az oroszlánrészt, ne az ügyeskedők. Mi mondjunk ki, hogy csak az vállalkozhasson aki magas erkölcsi színvonalon áll, akinek morális felfogása kifogástalan, akinek a magatartása példamutató... és ez vonatkozzon mindenkire aki akár így, akár úgy de közfeladatot vállal. Legyen az egy könyvforgalmazás, akár bármi más. Nem nőhetnek fel a gyerekeink (3 gyerekem, 6 unokám és 3 és fél dédunokám van) ebben a korrumpálódott világban ahol a kultúra is már csak a piaci értéke miatt élhet. Mondom ezt akkor amikor átérzem azt is hogy vannak a könyvforgalmazásnál fontosabb dolgok is. De az olvasásnál semmi se lehet fontosabb! Ez az alapja a magyarság, az emberiség létének, a gyermekeink jövőjének.
SzTB
Felhasználó
2014.09.05 20:15
1 vélemény
Kedves Róza,
a könyvpiacot bizony meg kell menteni. Egész pontosan,
a plurális könyvpiacot meg kell menteni. Az Alexandra esetleges bedőlése engem nem azért érdekelt, mert sajnálom a tulajdonosi kört, hanem azért, mert az irgalmatlan tartozásaik miatt egy gyors csőd, a kifizetetlen számlák sok más kiadót is drámai helyzetbe sodorhatna. Aki azt mondja, hadd hulljon, az egyszersmind azt mondja, hadd hulljon vele együtt x számú, jobbára (ebben a dologban) vétlen kiadóház.
De én nem mondtam, hogy az állam avatkozzon be a piaci folyamatokba - én azt javasoltam, hogy (akár újabb jogszabályokkal) szerezzen érvényt tisztességes piaci magatartás egyébként is deklarált elvének.
Persze, erre is szartak rá a döntéshozók - én meg felhagytam az elemzésekkel, és elmentem egy kiadóhoz dolgozni.
A plurális könyves gazdaság átalakul, az alakulás iránya nagyon jól látható. De ez már nem én fogom analizálni.
Hajrá!
Jártó Róza
Felhasználó
2014.09.01 20:52
109 vélemény
A HVG épp az Alexandrával kapcsolatban indította el ezt a vitatémát, vagy az alapján alakult ki az. Engem külön felháborított, hogy volt nem is kevés komment akik azonnali állami segítségért kiáltottak értük, holott évek óta kölcsönökből és hitelekből éltek és abból, hogy az eladott könyvekkel nem számoltak el a kiadók és az alkotók felé. Elsikkasztották a pénzt. Innentől kezdve én nem szívesen bízom a kincsem, gondolatom, életem a könyvem, - amiben nem egyszer több évi munkám van és rengeteg pénzem, - senkire inkább magam árulom piacon, könyvbemutatón, facebookon. Legyünk őszinték a más országokban oly jól működő web-árúházak is nálunk megbuktak. Akkor még a piacon való értékesítés is jobb mint ezek kiszolgáltatottja lenni. /mami/
Craz
Felhasználó
2014.09.01 19:28
107 vélemény
"Ha az Alexandra elsikkasztotta a kiadók vagyonát, akkor most itt az ideje, hogy megszűnésével a vagyon legalább egy része visszakerüljön a kiadókhoz. " - Ez nem fog megtörténni, mert Matyi Dezső már kimentette a lopott vagyonát az Alexandrából egy másik cégbe, ott csak a tizenegy milliárd forintnyi adósságát hagyva. :(
Milton Gray
Felhasználó
2014.09.01 17:10
28 vélemény
Kedves Róza!

Ez valóban olyan egyszerű, hogy az író írjon, a kiadó kiadja, a forgalmazó pedig eladja?

Tegyünk egy alapvetést! A könyvterjesztés szigorúan üzleti tevékenység! A könyvterjesztő az általa terjesztett könyvek esetében üzleti kockázatot visel! Hogy milyet? Az a szerződéstől függ, de mivel szigorúan üzleti érdekekről szól a történet őt csak a profit érdekli! E tekintetben kettős érdeket kell érvényesítenie. Olyan könyvet terjesszen, amelynek stílusára, tartalmára és nem utolsó sorban írójára nagy a piaci kereslet, éppen ezért a lehető legmagasabb eladási árat igyekszik szabni! Persze ezért ő is sokat tehet, pl. író-olvasó találkozók szervezése, könyvismertetés, de ez mind a REKLÁM, amelynek költségéről tudott, hogy annak fele ablakon kidobott pénz, csak azt nem tudni, hogy melyik fele. A terjesztő másik irányú érdeke éppen a nagyobb profit érdekében, hogy a kiadó és a szerző jogdíját és egyéb követelési lehetőségeit a minimálisra csökkentse.

Nézzük a kiadót! Ő hasonló cipőben jár, hiszen az üzleti érdekei nagyon hasonlókat kívánnak meg azzal a különbséggel, hogy neki nem az olvasó a közvetlen bevételi forrása, hanem a terjesztő! Nyilván olyan terjesztő felé ácsingózik, akinek nagy az olvasó tábora, amely az üzleti értékrendben vásárlóerőként jelenik meg. A vásárlóerő, vagyis a terjesztő piaci pozíciója adhatja az érdekérvényesítés egyik irányát, míg a másikat a kiadásra méltónak tartott mű! Ez utóbbi viszont nem a kiadó szempontjait, sokkal inkábba terjesztő vásárlóerejének igényeit kell, hogy kielégítse, hiszen az jelenti a konkrét eladást mértékét és a bevétel nagyságát. A másik irányú "elkötelezettsége" pedig az író, a mű szerzőjének jogdíjából és egyéb követeléséből adódó kiadásainak a csökkentése, hiszen így maradhat több nála!!


És végül az író, a mű szerzője. Neki kell felvenni a harcot mindkettővel, hiszen a kiadó közvetlenül, a terjesztő pedig közvetve "nyúzza a bőrét". Rendkívül nehéz olyan üzleti kapcsolat kialakítása, amelyben minden fél érdeke, persze kölcsönös kompromisszumok által, elfogadható mértékben érvényesül.


Ez bizony egy róka fogta csuka történet. Persze lehet ezen változtatni, de mivel minden szegmense üzleti folyamat, sem az író, sem a kiadó, sem a terjesztő tekinthet el tőle!
Írásodat olvasva azt látom, hogy te vagy a termelő (), aztán a kiadással te lettél a szállító is, de azon a piacon ahol terveid szerint el kellett volna kelnie a portékának nem igazán állt a pult mögött az eladó, ezért úgy döntöttél, hogy felvállalod annak szerepét is. Magad viszed vásárra a bőrödet! :-D

Nyilván ennek is meg vannak, meg lesznek a buktatói! Nálunk Baranyában Nagy Bandó András próbálkozik hasonlókkal a város kisebb nagyobb településein. Már pedig, ha egy ismert író arra kényszerül, hogy maga terjessze műveit, ott a piaccal, a vásárlóerővel is gond van.

A könyvírás egyébként is hatalmas lutri. Ha még nem láttad, javaslom nézd meg a "Beszélgetések Istennel" című filmet, amely Neil Walsh, hajléktalanból világhírűvé lett író életének e részéről szól! Nagyon tanulságos!

Mindenesetre kívánom neked, hogy sikerüljön.
Jártó Róza
Felhasználó
2014.09.01 16:01
109 vélemény
Kedves Norton! Rátapintottál a lényegre! Most kezdem a piacon való árusítást. Vettem egy összecsukható széket és a könyveimmel megyek ki a piacra. Felháborítónak tartom, hogy semmit se tesz meg a forgalmazó a bizományba átvett könyvem forgalmazása érdekében. Pl. A LoveNet Az internetes ismerkedés világa c. könyvem forgalma a Prosperonál 2 (kettő) darab volt majd három hónap alatt, miközben szerződésben kikötötte, hogy más forgalmazónak nem adhatom oda a könyvet. Én ez idő alatt itthon a lakásomon 178 darabot adtam el. Az 5 % ÁFÁ-t is megfizettem az államnak. A szerződés felbontása óta a 2. kiadásnál tartok, mert legnagyobb örömömre van igény a könyvemre. Igaz kis cetliket dobok be a postaládákba és az ingyenes hirdetőtáblákon is kint van a könyv hirdetése. Most menni fogok a piacra, heti 3 nap, három városba rendszeresen.

Pedig olyan egyszerű: Az író írjon, a kiadó adja ki, a forgalmazó adja el. Mindezt az olvasó örömére...
/mami/
Norton
Felhasználó
2014.09.01 13:27
628 vélemény
Ez elég hervasztóan hangzik, de amit leírtál, az nagyon "magyaros". A kereskedők mindenütt leveszik a sápot, ami olykor igen túlzó mértékű. Elég kimenni a piacra: a viszonteladók ott is jóval drágábban adnak mindent, mint pl. a kistermelők, ha van türelmük a munka mellett még árulni is. A könyvek esetében a kereskedők megkerülésére talán az "e könyvek" jelentenek majd megoldást, bár a reklám ott sincs megoldva, ráadásul az ügyesebbek ingyen is letölthetnek bármit. Szóval nehéz ügy, de ez van. Érdeklődve olvastalak.

Előző oldal