Lidércfény - vélemények

Ugrás a műre


Ida
Admin
2014.08.26 21:46
1279 vélemény
Kedves Milton!

Szerintem Róza nem akart megbántani, és sok dologban egyetértek vele. Ennél lényegesen jobb írásaid vannak fent az oldalon.

Furcsa, de a szereplőket én is gyakran kevertem, bár szerintem nem a nevekkel volt gond. Steve és Greg figurája annyira hasonló, hogy összefolytak előttem is. Gyakran vissza kellett lapoznom, és megnézni, hogy az adott cselekvés melyik szereplőhöz köthető. Kire is kellett várni? Melyikük pakolt fel a teherautóra? ...stb. Talán érdemes lenne jobban kidolgozni a karaktereket, és egyedi jellemvonásokkal felruházni őket.

A történetben nagyon sok a "tökölés", ami a valóságban gyakran megtörténik, de egy novellában idegesítő, illetve elhúzza és unalmassá teszi a cselekményt. Érdemes lenne egy kicsit meghúzni, átszerkeszteni, és akkor pörgősebbé válna a dolog.

Másrészt leírsz egy természetfeletti jelenséget, amire a szereplők szinte alig reagálnak, ezért lényegében jelentőségét veszti. Pl. amikor megjelenik a fény a tehenek körül, Gregnek semmi reakciója nincs (legalábbis leírva), ezért a dolog nem lényegesebb, mint az, hogy közben nőtt a fű a mezőn. A kutyára pedig csak annyit mondanak, hogy "ez lehetelen, de várnak a tehenek".

Ha a történet szereplőit nem érdekli a dolog, legyen az bármilyen egyedi jelenség, akkor az olvasót sem fogja. Ha viszont a főhősnek nagyon fontos, hogy pl. elültessen egy cserép virágot a kertben, akkor én is szívből fogok izgulni érte, hogy sikerüljön neki.

A törénet alapjaiban nem rossz, csak fókuszálni kellene a lényeges elemekre, egyedibbé tenni a karaktereket, és gondosabban kifejezni a különleges jelenségre adott reakcióikat.

Ezeken szerintem érdemes lenne változtatni.:-)
Milton Gray
Felhasználó
2014.08.26 17:10
28 vélemény
Kedves Róza!!

Érdekes az első mondatod! Valószínűleg azért nem kötött le, mert más értékek alapjján ítélsz.
El kell mondjam, hogy a mű megtörtént eseményeken alapul. 1993-ban egy ötven fejős tehenet rideg tartásban gondozó magángazdaságban dolgoztam. Az ötven tehén mellett (mert a a tejtermelés alapja a szaporulat), a változó laktációs idő függvényében volt, hogy tízen-egynéhány de volt, hogy harminc, különböző korú és méretű borjúról is gondoskodni kellett. Ezek az állatok nyáron szabadtartásban vagy a legelőn éjszakáztak, vagy a nyitott istállóban, vagy a mellette e célra kialakított karámban, az időjárástól függően.
Egy úgynevezett mezei fejőkomplexummal fejtünk egyszerre tizenhat tehenet és fejés után napszaktól függően vagy ki lettek hajtva a karámmal és villanypásztorral bekerített legelőkre, vagy az éjszakai karámba az istálló mellett.

Annak idején a hatvanas években öregapámnak is volt négy tehene, és azokat amikor behajtották, valóban maguktól betaláltak a kapun. De a két eset sem mennyiségében, sem környezetében nem hasonlítható össze. És bizony előfordult, hogy egy faluba hazatérő szólt be a telepre, hogy a teheneink fenn a tetőn a Pécsről Dombóvár felé haladó úton irányítják a forgalmat! Aki nem csak látott tehenet, hanem foglalkozott is vele az pontosan tudja miről szól a történet!
Hogy hosszú és unalmas az írás? Egy másik oldalon, ahol szintén megjelentettem viszont pont az ellenkezőjét állították.

2014-05-09 Tetszett az írásod.....(Mukli Ágnes)
2014-05-04 Jó ksi izgalmas történet, tetszett, szeretettl. (csabaiandy)

A baráti kör, amely az írásra ösztönöz,ezt az alkotást is élvezhetőnek érdekesnek és színvonalasnak tartotta.
Ettől függetlenül értem és elfogadom a véleményedet, mert valószínúleg a Fürge Ujjak, vagy Kiskegyed sok írására magam is valami hasonlóval reagálnék.
A több fejezetre bontásnak azért nem láttam okát, mert a történet, egy este eseményeinek folyományaként alakult.
A nevekkel kapcsolatos észrevételed azért furcsa számomra, mert a történet három szereplő köré épül.
A párbeszédek esetén, ott ahol nyilvánvalóan súlya, priorítása volt a szereplő személyének ki emeltem.
Lehet, hogy félreértem, ez eseben viszont szerencsés lenne, ha konkrétan megjelölnéd, hogy mely szereplő nevét, hol és mely aspektusból érzed túl gyakorinak, vagy azonosíthatatlannak. A negyedik a falu orvosa talán öt sorban jelenik meg és egyértelműnek érzem mind a szerepét, mind a cselekményt amely hozzá kapcsolódik.

Válaszod tisztelettel várom.... Milton Gray
Jártó Róza
Felhasználó
2014.08.26 08:17
109 vélemény
Engem igazán nem kötött le. Hosszú is volt, meg nem is értettem sok mindent. pl. a tehenek miért nem mennek haza egy megadott időben... Mi itt falun sose hajkurásszuk, mert maguktól hazajönnek... Meg a nevek. Sokszor elhangzottak és mindig meg kellett néznem, hogy ő most ki is, miért is történik és mi...

Hát, ha több részletben teszed fel akkor jobban tudtam volna élvezni ezt az egyébként igazán jó történetet. J.R.

Előző oldal