Fórum - Szabadvers, vagy kötött versforma?

[Előző] [1] [Következő]
Gedő Márton
Felhasználó
2012.12.26 23:57
13 hozzászólás
És mi van a szimbolistákkal??? Nekik teljesen mindegy mi a vers tartalma, nekik a szöveg szárnyalása, illetve formája, hangzatossága volt a lényegretörő!!
,,Felszabadítjuk a szavakat a jelentés uralma alol" (vagy valami ilyesmi volt)!!
Nibotusz
Felhasználó
2012.10.30 20:04
4 hozzászólás
Ahogy esik úgy puffan xd amúgy nem teljesen. de egyetértek. sokkal fontosabb egy versben a mondanivaló, az, hogy miként írja meg, az pedig, hogy mindez milyen verslábakat tartalmaz - nem érdekel :D És tényleg: sokan úgy mondanak kritikát, hogy nem is írtak soha életükben egyetlen egy versszakot se.:roll:
Ebenezer
Felhasználó
2011.11.24 14:40
6 hozzászólás
Mottó:
Vinny Gambini: "A spontán dolgok szépek."
Mona Lisa Vito: "A böfögés is spontán, mégsem szép."

Alapvetően én is egyetértek az előttem szólókkal, egy vers nem attól szép vagy hangulatos, hogy milyen formában íródik, legyen ez a költő szabadsága. Mint amatőr verselő, ugyanakkor formálódó bölcsész, azonban gyakran szembetalálom magam azzal a dilemmával, hogy vajon az írónak van-e valami konkrét célja, mondanivalója azzal, hogy milyen versformát használ vagy ez csak az "ahogy esik, úgy puffan" esete?

Ha úgy vesszük, hogy egy strófa egy gondolatot, képet, jelenetet ábrázol, akkor az szerintem olyan hosszú lehet, amit a költő jónak tart. Ha azonban nem ez a helyzet (hanem pl. egy történetet beszél el a vers, vagy egyetlen kép körül forog), akkor elfogadhatóbbnak tartom a kötött versformát.

Hogy a mottóban foglaltakra is utaljak, a nagyon szabad versforma tényleg lehet szép, de azért csínján bánnék vele, mert az egyes vers-szerkezetek, ritmusok és verslábak kifaragására sok mester sok időt fordított az elmúlt sok-sok évben, és ezen kötött formák "tetszésindexe" azt mutatja, hogy beváltak.

Szóval azt mondom, éljen a szabadvers, de hacsak nincs rá valami különleges ok, akkor maradjunk a kötöttpályán. :-)

De azt hiszem ez a post már Xenothep utolsó kategóriájába kezd átcsúszni :-D úgyhogy be is feje
Xenothep
Felhasználó
2011.11.21 13:51
243 hozzászólás
A költő írja - mindenki más boncolgatja. Aki azt hiszi, érti: tanítja.
Csillangó
Felhasználó
2011.11.20 13:52
60 hozzászólás
Egyetértek Angyalkával. Bár az ízlések nem egyformák, egy versnél mégiscsak fontos az emelkedettség, a választékosság. Ha ez megvan, teljesen mindegy, milyen formában keletkezett. Egy kötött formájú is lehet alpári, és egy szabad vers is lehet költői.
angyalka146
Felhasználó
2011.07.14 18:51
286 hozzászólás
Ha van mondanivalója, tartalma és a lelke a versnek, ha képes megérinteni akárcsak egy embert is... Akkor azt hiszem, a forma teljesen mindegy. :-)

bel corma
Felhasználó
2011.07.14 18:17
322 hozzászólás
Szerintetek melyik bír nagyobb művészi értékkel, és miért?
[Előző] [1] [Következő]