Pista bácsi és a biciklilámpa

Neoprimitív / Pista bácsi (738 katt) Kapitány
  2020.05.28.

Pista bácsi egy szép augusztusi délutánon kibiciklizett a város közelében elhelyezkedő hobbikertjébe. Ekkor még fényes nappal volt, így nem volt arra szükség, hogy – kerékpárja kormányára egy kör alakú műanyag alkatrésszel felrögzített – elemmel működő lámpáját bekapcsolja.

Pista bácsi megérkezett úticéljához, és kerékpárját szokása szerint odatámasztotta a kertben található hétvégi ház falához. Néhány órányi fárasztó munka után, miután élesre fent sarlóját használva keményen megküzdött a gyümölcsfák között burjánzó gyomnövényekkel, Pista bácsi hazaindult. Nyár lévén, még estefelé is világos volt, ezért továbbra sem volt szükség a világítás bekapcsolására. Ahhoz, hogy a többi közlekedő már messziről észlelje a forgalmas úton karikázó Pista bácsit, bőven elegendő volt az általa viselt sárga színű, fényvisszaverő ezüst csíkokkal ellátott láthatósági mellény.

Fél óra tekerés után Pista bácsi hazaért, és ekkor vette észre, hogy a kormányról hiányzik a lámpa.

– Biztosan leesett valahol útközben! – gondolta.

Abban nem is reménykedett, hogy valaha is megtalálja az elveszett lámpát, hiszen nagyjából hat kilométernyi utat kellett volna végigböngésznie, hogy egyáltalán esélye legyen az említett eszköz fellelésére. Azon az egy dolgon csodálkozott, hogy nem hallotta a leeső műanyag lámpa koppanását, pedig végig aszfaltozott úton kerékpározott.

Pista bácsi másnap is elindult a kertbe, hiszen tudta, hogy egy gyümölcsösben télen-nyáron van elvégzendő munka. Amikor megérkezett, kulcsával kinyitotta a kaput lezáró lakatot, bement a kertbe, és az újbóli lakatolás után eltolta járművét a szokott helyre, a kis házikó mellé. Nagy meglepetésére az elveszettnek hitt lámpa ott hevert a ház mellett, a dúsan zöldellő fűben.

– Tehát ezért nem hallottam tegnap a koppanást! – gondolta. – Mindegy, az a lényeg, hogy nem kell új lámpát vennem!

Pista bácsi örömmel kezdett bele aznapi mezőgazdasági munkájába, és újabb területet tisztított meg a gyomoktól. Este, miután szerencsésen hazaért, első dolga az volt, hogy a biciklilámpát egy műanyag kötegelővel ráerősítette a kormányra, hogy le ne essen még egyszer.

Előző oldal Kapitány
Vélemények a műről (eddig 5 db)