The KLF

Külvilág / Zenebona (492 katt) Jimmy Cartwright
  2017.09.06.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2008/10 számában.

A The KLF a brit acid house egyik nagy duója volt a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Munkáikat fémjelezték még a The Justified Ancients of Mu Mu, The JAMs, illetve a The Timelords neveken is.

Rövid ismertető

Bill Drummond és Jimmy Cauty 1987 elején megjelentettek néhány hip-hop alapú, de keményen szóló számot, The Justified Ancients of Mu Mu néven, és egyet The Timelords néven. Ebből alakult ki a KLF, melynek stílusát egyszerűen stadium house néven illették. Fő jellemzői a rave zene pop-rock elemekkel, bevágott koncertközönség-effekttel. 1991-re már hatalmas sikereket könyvelhettek el maguknak. A csapat sajátos filozófia és életfelfogása miatt a banda sajnos hanyatlásnak indult. Egy 1992-es fellépésük során a Brit Awards-on vaktöltényes gépfegyverrel a tömegbe lőttek (bár eredetileg bárányvérrel teli vödröket akartak a közönségbe dobálni, csak ezt a BBC nem engedte). Ezzel a botrányos fellépéssel búcsúztak a nagyközönségtől. Drummond és Cauty a KLF jogdíjaiból megalapította a K Foundationt, mely a legrosszabb együtteseket díjazta, illetve tehetséges művészeket is támogattak. Még két ízben készítettek számokat, de 1997-ben végleg elhallgattak.

Sokkhatások

A kilencvenes évek elején nem csak a diszkóba járó fiatalokat fogta meg a The KLF zenéje (és látványos videoklipjei), hanem a zenei életre is nagy hatással voltak. A kilencvenes évek közepén ismertté vált Scooter is igen sokat merített tőlük.

Jómagam valami zenei adón találkoztam először a formációval, ha jól emlékszem, a Justified and ancient videoklipjük ment éppen. Ennek érdekessége – kulturális sokszínűsége mellett –, hogy többször láthatunk egy vágószobára emlékeztető konzolt, illetve annak részeit több monitorral, gombokkal, kapcsolókkal. Amikor ezt látjuk, a különböző monitorokon a fő klip mellett régebbi videoklipjeikből, illetve a The White Room című útifilmjükből láthatunk részleteket. Ez a fajta megoldás mindig a képernyőre tapasztotta a tekintetem, főleg azért, mert akkor éltem igazán a cyberpunk korszakom, és minden fura és különös technikai megoldás lenyűgözött. Mint más klipjükben, ebben is feltűnnek az elöl egy szarvval rendelkező alakok – ha jól tudom, őket nevezik MuMu-nak.

Számomra további három, meghatározó klipjük él még igazán. Sorrendben az első a 3am Eternal-ra készült, amelynek fő helyszíne egy makettváros, illetve egy hatalmas színpad sok statisztával. Leginkább a kék köpenybe öltözött csajok a meghatározók. A zene tulajdonképpen kellemes, a határozott ritmust szépen kiegészítik a szintihangok és a gitárzúzás.

Gyakorlatilag ugyanezen a helyszínen játszódik a Last Train to Trancetral, olyannyira, hogy a két klipet akár egymás után, folyamatosan is meg lehet nézni, hiszen össze van kötve egy makettvárosi résszel. Ez nagyobb szerepet kap, mint a 3am-ben. A szereplők közül kiemelkedik a testhez álló, fehér ruhába öltözött néger énekesnő, aki mellett már szinte megszokott a sokadjára feltűnő néger rapper. Ez a szám már sokkal pergőbb, energikusabb, de még mindig egészen dallamos.

Végül egy, az eddigiektől merőben eltérő, bár a Justified and ancient-hez némileg hasonlító videoklipről tennék említést. Ez az America (What time is Love), amely egy viharos tengeren játszódik, s lényegében Amerika felfedezését figurázza ki. A szereplők egy vitorlás hajón helyezkednek el középkori jelmezekben. Érdekes zenei betétek is feltűnnek (hajóvontatók dala, Hair) a szinte mindvégig energiától majd kirobbanó zenében, a végén egy tipikus koncertlezárással, melyben őrült gitárnyúzás és dobverés hallható.

A figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy szinte mindig megjelenik valahol egy amcsi rendőrautóra emlékeztető jármű, hol élőben, hol makettként. Ez volt a zenekar egyik szimbóluma, amely még a The JAMs korszakukból öröklődött át (ezért is látható annak a logója az autó oldalán). Sőt, rendszeresen feltűnik egy „T”-betű formára kirakott hangfal is, amely a Trancentral nevet viseli.

Sokat lehetne még írni az 1997-ben végleg feloszlott formációról és tevékenységükről, de az erre kíváncsiakat inkább az angol nyelvű Wikipedia-ra (a magyar nyelvűn csak töredék információk vannak) és a YouTube-ra irányítom. A „The KLF”-re rákeresve sok érdekességet megtudhatunk még róluk.

Előző oldal Jimmy Cartwright
Vélemények a műről (eddig 1 db)