Szabó Róbert Csaba: Fekete Dacia

Horror / Könyvajánló (1149 katt) Kapitány
  2016.12.09.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2016/11 számában.

avagy Erdélyi Rémtörténetek

Az egyik internetes könyvesbolt kínálatát böngészve találtam rá Szabó Róbert Csaba erdélyi magyar szerző könyvére. A borítókép nyomban felkeltette az érdeklődésemet: vajon milyen rémtörténetben szerepelhet a szocialista román ipar méltán híres terméke, egy fekete Dacia?

Kolozsvár, Nagyszeben, Herkulesfürdő, a Duna-delta és az erdélyi havasok több titkot rejtenek, mint gondolnánk: különös gyilkosságok, visszajáró halottak és megmagyarázhatatlan jelenések történeteit. Olyan történeteket, melyeket még egymás között is csak suttogva mesélnek egymásnak a városok és falvak lakói, de még inkább ideges pisszegéssel hallgattatják el azt, aki felidézi őket. Hiszen ki akarná, hogy torkon ragadja a jeges rémület, ereiben megfagyjon a vér, és azt se tudja, hol a határ a valóság és a képzelet játékai közt?

A fiatal erdélyi szerző, Szabó Róbert Csaba negyedik novelláskötetében az angolszász gyökerű gótikus rémtörténet műfaját viszi el oda, ahol a Brit-szigetek után talán a legjobb helye van: Erdély és Románia ködborította, legendás vidékeire.

A kötetben tizenhat Erdélyben játszódó rémtörténet olvasható. A novellákban megjelenő félelem forrása vegyes: egyik esetben teljesen racionális magyarázatot ad a szerző a történtekre, a másik esetben viszont nyilvánvaló, hogy természetfeletti erők állnak a háttérben. A rég halott szekus visszajáró fekete Daciája az egyik véglet, a másik véglet pedig a Kolozsvárra rendszeresen visszajáró ördög, de a lovecrafti világot idéző első világháborús történetet is olvashatunk a könyvben.

Szabó Róbert Csaba könyve nem a megszokott horror stílust hozza. Az író egyedi hangon szólal meg, és kimondottan kellemes történeteket tár az olvasó elé. Ajánlom mindenkinek, aki szereti az igényes természetfeletti irodalmat.

Előző oldal Kapitány
Vélemények a műről (eddig 3 db)