Rastith, avagy egy démonvilág krónikái

Fantasy / Könyvajánló (2525 katt) Kapitány
  2013.12.13.

A Rastith című fantasy shared world antológiára – amely Cherubion Könyvkiadó gondozásában jelent meg 2013 végén – régi lidércfényes alkotónk, Tim Morgan hívta fel a figyelmemet. A kötet magyar fantasy írók műveit tartalmazza, amelyek a Worluk Káosz világához kapcsolódó, Rastith nevű démoni létsíkon játszódnak.

Rastith olyan világ, mintha egy tébolyult elme őrült szüleménye lenne. Az itt élő lények nem születnek, és nem halnak meg, hanem a mindenütt jelenlévő démonmanából jönnek létre, és pusztulásuk után ide is térnek vissza. Mindennapjaikat a létért való küzdelem tölti ki: ez egy olyan hely, ahol az erősebbek könyörtelenül eltapossák a gyengébbeket. Hogy éppen ki az erősebb, az gyakran csak szerencse kérdése. Ezért az igazán hatalmas démonok sem ülhetnek nyugodtan babérjaikon, mert mindig vannak olyan lények, akik bármit megadnának a hatalomért. Elég egyetlen hiba, egy kis figyelmetlenség, és a legerősebbek számára is gyorsan elérkezik a vég...

És hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, Worlukról el lehet jutni Rastithra, és persze visszafelé is működik a dolog. A démonok nem szívesen mozdulnak ki otthonról (csak akkor, ha nagyon muszáj, például ha megidézik őket), mert a worluki esszencia gyorsan felemészti őket. Skandar Graun szülőföldjéről már valamivel többen érkeznek: emberek, törpék és az enyhén szólva elmebeteg gilfek; képzett harcosok, tiltott tudást kereső varázslók és olyan lovagok, akik életük céljának a démoni lények elpusztítását választották. Ez az irány sem egy kimondott kéjutazás, hiszen ha a jövevény valami isteni szerencse folytán túléli a helyiekkel való első találkozást, akkor is fennáll annak a veszélye, hogy a világ rövid úton átalakítja, és a peches külvilágiból hamarosan hamisítatlan démon válik.

A kötet novellái ebben a különös világban játszódnak: egy démonúr, aki Rastith kiválasztottjának hiszi magát; egy arénaharcos, akit megkísértenek, hogy elárulja népét; egy tudós, aki a démonlét titkait kutatja; egy nősténydémon, aki egy jóslat nyomába ered; egy mágustanonc, aki a tudást hajszolja; egy agut, akinek elege van a megaláztatásokból; egy etoru, aki idegen világon kezd halálos játszmába; egy fiú, aki szerelméért akár a démonokkal is szembenéz; egy lovag, aki a fészkében üt rajta az ellenségen.

Az egyes történetek bizonyos mértékig függetlenek egymástól, de az jól látszik, hogy az írók beszéltek egymással, és a szerkesztők is keményen dolgoztak, mivel összességében egy összefüggő, jól kidolgozott történetfüzért kap az olvasó. Ha figyelmesen olvasunk, még az is kiderül, hogy mit jelent az agut és az etoru :-)

A könyv hátsó borítóján egy méretes 18-as karika szerepel, amin nem kell csodálkozni, hiszen a művek többsége nem egy könnyed tündérmese. Ez persze nem véletlen, ugyanis az antológia szándékosan a dark fantasy kedvelőit célozza meg. Szerencsére az írók a dark hatást nem a gyomorforgató részekben való tobzódással érték el, így a világ hangulata sötét, de nem horrorisztikus.

Végezetül szeretném megköszönönni az íróknak, Norbert Winney-nek, Alex Ironwood-nak, Bereczki Viktornak, Christine Ardens-nek, Craig McCormack-nek, Tim Morgan-nek, Soren Ward-nak és Rastith alapító atyjának, Douglas Rowland-nek, hogy egy újabb fejezettel gazdagították az igényes magyar fantasy irodalmat. Alkotásukat ajánlom minden fantasykedvelő olvasónak.

A könyv Facebook-oldalát a következő címen találjátok:

https://www.facebook.com/pages/Rastith/246939512054193

A Cherubion Kiadó oldala:

http://www.cherubion.hu/termek/rastith/

Előző oldal Kapitány