A Lidércfény AKF jövőjéről

Külvilág / Lidércfény (1026 katt) Jimmy Cartwright
  2011.12.20.

A mű megjelent a Lidércfény Amatőr Kulturális Folyóirat 2011/12 számában.

Mélyen tisztelt olvasóink, kedves alkotóink!

Bizonyos külső tényezők miatt komoly fordulóponthoz érkezett az AKF, ám sajnos a dolgok nem a kellő, jó irányba haladnak. Valószínűleg mindannyian hallottatok arról, hogy jövőre (vagyis 2012-ben) milyen gazdasági, pénzügyi változások várhatók Magyarországon. Természetesen a szerkesztőség tagjainak erről megvan a saját, külön bejáratú véleménye, de a lényegi kérdés most az volt, hogy a tervezett változások miatt hogyan alakítsuk folyóiratunk további sorsát.

Nem egyszerű döntés ez, hiszen 5 évig különösebb probléma nélkül tudtuk hónapról-hónapra, üzembiztosan, nyomtatásban is elkészíteni az AKF-et. Most azonban olyan komoly, némely esetben drasztikus áremelésekkel kell számolnunk ezen a fronton, amit a többi hasonlóval összevetve már sajnos nem bír el a családi kassza. Jelen értesüléseink szerint csak a papírárakat 15%-kal növelik, s a nyomdaköltség (többek között az energiaárak, benzin/gázolaj árának, nyomdaipari kellékek árának növekedése miatt) várhatóan összességében 40-45%-kal emelkedik.

Emiatt sajnos kénytelenek voltunk meghozni azt a döntést, hogy januártól elállunk a nyomtatott változat készítésétől, terjesztésétől. Természetesen amennyiben valaki továbbra is igényt tart nyomtatott változatra, az önköltségi áron hozzájuthat, akárcsak eddig. Mivel sajnos pontos árakat még nem lehet tudni, ezért még mi sem tudjuk megmondani, mennyibe is fog majd ez fájni példányonként. (Nyilván az ár az adott szám terjedelmétől is függ.)

Ami biztos, nekünk, szerkesztőknek határozottan fáj ez a döntés. Azonban, hogy mégis legyen valami előrelépés, több dolog is eszünkbe jutott.

Elsőnek mindjárt az, hogy a digitális formátum adta lehetőségek okán nem lesz több terjedelmi korlát, így az esetleg hosszabbra sikerült novellák, esszék, ismertetők egy az egyben beférnek, s nem kell izgulni a főhősért a folytatásig. Lehetnek végre állandó, hónapról-hónapra kijövő rovataink (pl.: zenerovat, filmrovat, jegyzet, történelem, stb.), amelyek sokszor azért maradtak ki, hogy a novelláknak, verseknek legyen hely.

Digitális terjesztésben is tovább kívánunk lépni, s az eddigi havi Iwiw és Facebook „kampányok” mellett több más helyen is elérhetővé kívánjuk tenni a folyóiratot. (Terveink szerint több e-könyv kiadónál, illetve a modern technológiát igénybe véve – és nem utolsósorban a komoly közösség okán – az iTunes-on is, a Free Books szekcióban.) Kedvezni szeretnénk továbbá az e-könyv olvasóval rendelkezőknek is, így a PDF mellett egyéb formátumokban is tervezzük elkészíteni (DRM mentesen). Mindezt természetesen továbbra is ingyen, ezzel is támogatva az amatőr kulturális életet.

Persze összességében mondhatnánk azt is, hogy a költséghatékonyság elve mellett a környezettudatosságra is figyelmet fordítunk, s ezért szüntetjük be a nyomtatott változatot. :-)

Nyilván több más dolog is megfordult a fejünkben ezzel kapcsolatban (pl. egy alapítvány létrehozása, aminek az AKF a saját, belső terjesztésű kiadványa lenne; tematikus antológiák), de ezek az ötletek megint csak igényelnek „némi” anyagi befektetést, meg valamivel több időt és energiát, amelyeknek szintén híján vagyunk sajnos. Persze, ha fejbe kólint a szerencse, és nyerünk a lottón (amihez ugyan venni kellene legalább egy nyamvadt szelvényt), vagy valaki hozzánk vág pár tíz-, százmilliót, akkor természetesen megváltoznak majd a dolgok, és sok-sok ötletünket válthatjuk valóra, ám lássuk be, erre igen csekély az esély, így sajnos marad a rideg valóság.

Jimmy Cartwright, főszerkesztő

Előző oldal Jimmy Cartwright
Vélemények a műről (eddig 3 db)