A fából faragott menyasszony - vélemények

Ugrás a műre


Ida
Admin
2021.06.13 23:44
1327 vélemény
Az ember a saját írásaiban soha nem veszi észre ezeket az apróságokat, mert viszi a lendület, ő tudja, mit szeretett volna leírni, illetve látja azokat a részleteket is, amiket nem írt le, esetleg az utólagos javítások kavartak be. Ez nem az író "gyengesége", ez egyszerűen emberi tulajdonság. Ezért jó, ha van valaki, aki árgus szemekkel, minden vesszőn fennakadva átolvassa a művet, és jelzi a problémákat.

Ha nagyon ritkán írok valamit, akkor Kapitány szokta átolvasni, és rengeteg hibát talál benne. Én örülök neki, ha felhívja ezekre a figyelmem, és nem az olvasóim bosszankodnak miattuk.:-D
R. Harbinger
Felhasználó
2021.06.13 18:57
134 vélemény
Köszönöm még egyszer Xenothep. :-)

Már csak annyit fűzök hozzá, kellenek a kritikusok is. :-) Tanulni járunk ide, és csak akkor tudunk tanulni, ha rámutatnak a hibáinkra. :-) Sosem haragudtam érte, és nem is fogok, mert íróként a legkönnyebb átsiklani egy kihagyott dolgon, túlírt mondaton vagy rossz kifejezésen.
Xenothep
Felhasználó
2021.06.13 13:44
266 vélemény
R.Harbinger

Köszönöm az ajánlást, utána nézek.
Nem SK védelmében, de simán lehet, hogy a fordítás borzalmas, futottam már bele olyasmibe, sírva olvastam végig, és nem azért, mert elragadtak az érzelmeim. Most így a Setét Toronyból pont nem rémlik ilyesmi, de igazad lehet. Leginkább attól borulok ki, amikor a fordítónak van egy kedvenc szava, meghatározása, vagy szófordulata, és ahányszor lehet, azt beleírja.
- mondta szárazon
- mondta a rá jellemző félmosollyal
- tanulmányozta az arcát / térképet / látóhatárt
- libazöld Chevrolet (ebbe belegondolt?...)

És ha már Stephen King, akkor Mr.Mercedesből a "bömös", ami voltaképpen egy BMW, de azt nehezebb leírni egy mondatban háromszor, egy oldalon tizennégyszer.

Továbbra is fenntartom, hogy ha egy mű minden mondatát elemzünk technikaliag, mondat tanilag, megfogalmazás és szórend szerint, majd a nagy egészben, hogy kellett-e, vagy sem, akkor tök fölösleges olvasni. Akkor korrektornak kell menni, ahogy elnéztem, ahhoz mindenki nagyon ért úgy általában. Az írásról egy szót se tudnak szólni, mert fennakadnak az első vesszőn, hogy biza az nem kellett volna, szóval az egész mű egy szemét, és mehet is oda.

Nemtom, nekem ez már unalmas. Nyilván az én problémám.
OFF-ot befejeztem.
Ez akkor is egy nagyon jó írás.
R. Harbinger
Felhasználó
2021.06.13 07:41
134 vélemény
Mindkettőtöknek igazat adok Ida és Xenothep. :-) Vannak benne kisebb logikai hibák, de olvasás közben én is átadom magam a műnek, és átsiklok az ilyenek felett.

Például most Stephen King Setét torony kollekcióját olvasom, és nagy meste ide vagy oda, rengeteg alanytévesztés van benne. Ha nagyon szétakarnám szedni a művet, akkor azt mondanám, csak a bekezdés vonatkozásából tudom, kiről van szó az adott részben. Ezeknek inkább nem tulajdonítok jelentősséget, csak olvasom. :-)

Másrészről jó az ilyen kötekedés, mert ösztönzi az embert, szóval nálam csak nyugodtan. :-)

Xenothep, mindenképp figyelmedbe ajnálom Melissa Albert Mogyoróliget című művét. Szerintem tetszeni fog. :-) Részben az inspirálta ezt a novellámat.
Ida
Admin
2021.06.12 23:22
1327 vélemény
A történet nekem is tetszett.

A kandalló elé mindenestül bevitt fát csak azért említettem meg, mert ez tipikusan egy olyan apróság, ami képes kibillenteni az embert olvasás közben.

Fafaragással még én sem próbálkoztam, de legalább arról is kaptunk pár hasznos háttér információt.:-D
Xenothep
Felhasználó
2021.06.12 21:51
266 vélemény
A történet csodálatos, fantasztikus, és a vége megütött. Nagyon halványan a gótikus rémtörténetek hangulatát fedeztem fel benne, noha a terjedelme okán nyilván nem húzott olyan mélységbe.

Bocsássatok meg, de racionalitást erőltetni egy tipikusan dark fantasy történetbe, aminek a lényege a naivitás, és a varázslat, elég muris dolog. Mint amikor anno hallgattam a cirukszolást egy film kapcsán, hogy ez mekkora hülyeség, ilyen nincs is, mert nem is úgy van. Természetesen a Jurassic Parkról van szó. Vagy egy klasszikus vámpírtörténetben, amikor szerencsétlen főhősnő négy alkalommal négy különböző embertől kapott vérátömlesztést, tehát jól eséllyel már abba bele kellett volna halnia. Akkoriban még nem tudták, hogy több vércsoport is létezik, és nem feltétlenül kompatibilisek. És akkor ettől most már rossz a történet, mert nem racionális?

Az általatok felhozott példákat nem tartom égbe kiáltó hibáknak, egyáltalán nem löktek ki a sztoriból, és hogy őszinte legyek, fel sem tűntek. Nekem ez már szőrszál hasogatásnak tűnik, különösen annak fényében, hogy azt senki nem tette szóvá, hogy egy fából faragott nőalak életre kelt pár deciliter vértől.

Soha nem tudtam volna ilyen szépen megírni ezt, mint R. Harbinger.
n13
Felhasználó
2021.06.12 19:53
252 vélemény
Persze alap film... :D de az film... ott lehet :-)

Aki volt katona tudja hogy egy gépkarabély tár nélkül 3.6 kg tárral 4.1 és azért meg lehet érezni ha azt is cipelni kell. A géppuskás az meg mindig beszopta a cipelést... :-)

Én a filmekben azon szoktam röhögni amikkor az aranyrudakat hajigálják, meg nylon szatyrokban viszik :-) amikor a súlya majdnem duplája az ólomnak...
R. Harbinger
Felhasználó
2021.06.12 19:26
134 vélemény
Legközelebb figyelek rá. ;)

Amúgy van egy kis kapum: Sen a kandalló elé dobta a fatörzset, és csak másnap állt neki a faragásnak. Valamennyit várt a drága. :D

De a cipelés és a súly... Láttad már Schwarzanegger Kommandó című filmjét, és annak nyitó jelenetét? :D
n13
Felhasználó
2021.06.12 18:20
252 vélemény
Azért szárítják a fát hogy elveszítse nedvességének nagy részét, így a fa könnyebb is lesz, és megmunkálás után nem repedezik szét. Illetve a megmunkálás is könnyebb. Több féle szárazsági foka létezik egy fának...

Vágtál már szét baltával nagyobb tuskót? Hány kiló szerinted? Na, most egy frissen kivágott fa, amiből kijön egy nő alakja az annyira nehéz hogy egy hősszerelmes sem fogja tudni elvinni a vállán, sőt még kocsira sem fogja tudni feltenni hacsak nem ő Hulk vagy valami varázslat van a dologban.
(1 m3 fa, fajtától és nedvességtől függően kb. 5-7 mázsa)

Szóval ezért tanácsoltam, hogy a beleköthetős dolgokat vagy hihetően kell megírni vagy csak röviden jelezni. Nem elég hogy valami igaz, igaznak is kell hogy tűnjön... Szerintem :-)

Üdv. M
R. Harbinger
Felhasználó
2021.06.12 10:32
134 vélemény
Köszönöm, hogy elolvastátok, és örülök, hogy tetszett. :-)

Az ajtós kérdés jogos, bár mondhatnám, hogy "széles ajtaja van a háznak" :D, valójában volt egy mondat, amit íráskor beletettem, javításkor kivettem:

"Sen a megrepedt ajtófélfára pillantott, majd legyintett, később megjavítja."

Ez aféle mondat, amit alkotás közben beletesz az ember, és megmagyaráz vele egy-két dolgot, utána előveszi a művet néhány hét múlva, és kihúzza belőle. :-)

Fafaragásban nem vagyok otthon annyira, helyt adok a szárításos észrevételnek. :-) Annyival tudok érvelni, mivel egy reménytől megrészegült, fülig szerelmes emberről van szó, nem vár, nem gondolkodik racionálisan, így vannak Sennek kérdéseket szülő cselekedetei. :-)
n13
Felhasználó
2021.06.12 07:43
252 vélemény
Nekem is vetődtek fel kérdéseim, (ha faragnék akkor előtte szárítanám a fát, így szokták, könnyebb megmunkálni) de aztán annyira jó volt az egész történet, és annyira behúzott hogy arra gondoltam: Nem mindegy? Ez a szép kis mese.
Talán hogy ne kelts kérdésekat a racionális beállítottságú emberekben, ezeket az apró részeket (amiknek a történet szempontjából úgy sincs túl sok jelentősége) érdemes kihagyni, vagy csak lénygretörően megírni. De ez csak én véleményem.
Jó volt, tetszett! Gratulálok! :-)
Ilona
Felhasználó
2021.06.12 07:22
61 vélemény
Vágyunk,hiszünk, remélünk, csalódunk.
Nekem nagyon tetszik az írásod! :-)
Ida
Admin
2021.06.12 00:32
1327 vélemény
Szép történet.:-)

Az első bekezdés viszont felvet pár kérdést:

Hogy fér be az ajtón egy akkora, lombos fa, aminek az ágait napnyugtáig csapdossa egy gyakorlott favágó? Egyáltalán minek rángatta végig az erdőn az egészet, amikor elég lett volna a törzset hazavinni?:-)

Előző oldal