XIII. Lidércfény Pályázat - Marsi mocsarak mélyén megbúvó misztikus mesterek

Külvilág / Lidércfény (2766 katt) Lidércfény HQ
  2023.05.30.

Marsi mocsarak mélyén megbúvó misztikus mesterek

A Lidércfény Online kulturális magazin
és a Lidércfény amatőr kulturális folyóirat szerkesztősége
pályázatot hirdet.


Idén novemberben lesz húsz éves a Lidércfény Online kulturális magazin, ennek apropóján hirdetjük meg XIII. pályázatunkat „Marsi mocsarak mélyén megbúvó misztikus mesterek” címmel.

A pályázat témája:

Mint azt bizonyára tudjátok, a Lidércfény „totemállata” a béka. Ez a kedves kis mocsári lény végigkíséri a Lidércfény életét a kezdetektől, sőt, már a Lidércfény létrejötte előtt is fontos szerepet játszott a szerkesztőség életében. (Gondoljunk csak Jimmy Cartwright Békaélet békaréten című méltán híres balladájára.) Ám modern időket élünk, az űrkutatás rohamléptekkel fejlődik, és van arra reális lehetőség, hogy belátható időn belül emberes expedíciót küldjünk bolygószomszédunkra, a Marsra. Mivel a Lidércfény alkotói már eddig is számos országból kerültek ki, bizony nincs kizárva, hogy a hamarosan már nem csak a nekünk otthont, bölcsőt, anyaföldet nyújtó bolygóról kapunk alkotásokat, hanem más planétákról is. Így számíthatunk arra, hogy a jövőben a Lidércfény megjelenik a Marson is. Ebből kifolyólag tehát úgy gondoltuk, elébe megyünk az eseményeknek, és ezzel a pályázattal készülünk a jövőre, egyúttal megünnepeljük a mögöttünk álló húsz évet.

Olyan, Marson játszódó sci-fi novellákat várunk tehát, amelyekben valamilyen formában szerepel a béka.

Hiszen a marsi mocsarak meleg mélyén természetesen békák is élnek. Hiába próbálja a NASA eltitkolni előlünk az igazságot, mi hiteles forrásokból kiderítettük, hogy rajtuk kívül számos különös nép és létforma lakja a bolygót.

Ott vannak például a mogorva motorosok, a magányos mérnökök, a mókás marsi majmok, no és természetesen a marsi mogyorózó mókusok, meg persze a mézet majszoló medvék, nem is beszélve a mindenkit megcsípő megvadult méhekről, és természetesen a címben szereplő misztikus mesterekről. (Ki tudja, lehet, hogy ez utóbbiak maguk a meleg marsi mocsarakban megbúvó békák?)


A pályázat kategóriái:

A pályázatra két kategóriában lehet nevezni:
– komoly
humoros.


Pályázhatnak:

Magyarországon és határainkon túl élő, magyar nyelven alkotó írók, kizárólag saját maguk által írt, magyar nyelvű alkotásokkal.


Egy személy maximum 2 alkotással nevezhet.


Beküldési határidő: 2023. szeptember 30. (szombat), 23 óra 59 perc.


Eredményhirdetés: várhatóan 2023. december közepe-vége.
(Amennyiben a zsűri bármilyen okból kifolyólag nem tudja tartani a fenti határidőt, úgy azt időben jelezni fogja a Lidércfény weboldalon, és a Lidércfény Online Facebook oldalon.)


Nevezési díj nincs, a pályázaton való részvétel ingyenes!


Az elbírálás szempontjai:

– Mennyire illeszkedik a pályamű a kiírásban megfogalmazottakhoz.
– Hogyan sikerült a pályamű irodalmilag: azaz miként építi fel a világot, az abban szereplő karaktereket, a történetet, illetve milyen a pályamű nyelvezete, helyesírása.


A zsűri tagjai:

A Lidércfény részéről: Jimmy Cartwright (Bognár Zsolt), Török Ida, Kapitány (Török Viktor)
Független szakértőkként: Craz (Varga Tamás József – Nyakonöntött Próbagoblin Szolgáltatóház)


Díjazás:

A díjazás feltétele, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű pályamű érkezzen.


– Kis számú pályamű esetén az első három helyezett, valamint a közönségdíjas alkotás szerkesztve, javítva megjelenik egy Lidércfény AKF különszámban.

Vagy:

– Megfelelő mennyiségű és minőségű alkotás beérkezése esetén az első három helyezett, a közönségdíjas alkotás, valamint a sorrendben következő hét-tíz pályamű (terjedelemtől függően) szerkesztve, javítva megjelenik egy illusztrált e-bookban (PDF és ePUB formátumokban).

– Minden pályázó néhány mondatos szöveges értékelést kap a zsűritől a beküldött pályaművére.


A pályázat célja:

Olyan novellák megalkotása, amelyek a pályázat témájának megfelelnek, és szerepel bennük a Lidércfény totemállata, a béka.


A beküldés feltételei:

• Csak és kizárólag olyan alkotásokat fogadunk el, amelyek a pályázat témájának egyértelműen megfelelnek.
• Csak olyan pályaműveket fogadunk el, amelyek kifejezetten erre a pályázatra készültek, és máshol sem nyomtatásban, sem elektronikus formában nem jelentek még meg.
• Az alkotás fő- és mellékszereplői között természetesen felbukkanhatnak olyan alakok is, amelyek nem békák, de a pályaműben minimum egy békának szerepelnie kell.


• Kerek, önmagukban megálló, lezárt történeteket várunk.
• Egy pályamű terjedelme maximum 55.000 karakter lehet (szóközökkel), leszámítva a címet.

• A pályaműveket a www.lidercfeny.hu oldalra kérjük feltölteni, az alábbi feltételek szerint:
– a pályamű címének elején a következő szerepeljen: „XIII.LFP.K” (teljes formátum: XII.LFP.K-Novella címe), mint komoly kategória, valamint „XIII.LFP.H” (teljes formátum: XII.LFP.H-Novella címe), mint humoros kategória.
– a pályamű első sorában csak és kizárólag az alábbi szöveg szerepeljen: „Nevezés a XIII. Lidércfény pályázatra – komoly kategória”, vagy „Nevezés a XIII. Lidércfény pályázatra – humoros kategória”.


Egyéb fontos tudnivalók:

• A zsűri fenntartja a jogot, hogy a fenti feltételeknek nem megfelelő, azoknak eleget nem tevő pályaműveket a pályázatból értesítés nélkül, azonnali hatállyal kizárja.
• A zsűri kijelenti, hogy ha a pályázatra nem érkezik megfelelő számú és minőségű alkotás, akkor a pályázatot nem díjazzák.


• A nyerteseket e-mail címeiken értesítjük, ezért a regisztráció során, vagy a regisztrációs adatok módosításával, vagy nem publikus e-mail cím esetén a pályázat szövegén belül (vagyis a novella elején, vagy végén) működő, valós e-mail cím megadását kérjük.
• A Lidércfény szerkesztősége fenntartja a jogot, hogy az e-bookba bekerült alkotásokat, az e-book megjelenése után leghamarabb egy hónappal térítésmentesen megjelentesse a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), és a Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF), feltüntetve, hogy a novella a XIII. Lidércfény pályázaton díjazásban részesült.
• A pályázatra beküldött, és az AKF-be, vagy e-bookba bekerült novellák a megjelenésük után fél évig máshol nem közölhetőek sem elektronikusan, sem nyomtatásban.
• A Lidércfény szerkesztősége a lenti nyilatkozatok alapján fenntartja a jogot a beküldött, de a pályázaton nem díjazott alkotások térítésmentes megjelentetésére a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), valamint a nem díjazott, de jobban sikerült pályaművek térítésmentes megjelentetésére a Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF), feltüntetve, hogy az alkotás a XIII. Lidércfény pályázaton vett részt.


Nyilatkozat a kiíró részéről:

A Lidércfény szerkesztősége kijelenti, hogy a pályázat során esetlegesen kért személyes adatokat harmadik félnek nem adja át, azokat a vonatkozó törvények értelmében titkosan kezeli. Ez alól kivétel, ha hatósági személy jogosan kéri ezen adatokat.

A Lidércfény szerkesztősége kijelenti továbbá, hogy a megadott adatokra kizárólag az eredményről történő értesítés miatt van szükség.

A Lidércfény szerkesztősége elismeri, hogy minden beérkezett pályamű a nyilatkozat értelmében a szerző saját tulajdona, így arra a szerzői jogi törvények megfelelő passzusai érvényesek. A szerző a helyezést el nem ért alkotását a továbbiakban bárhol és bármikor publikálhatja, a Lidércfény szerkesztősége semmilyen módon nem kívánja azt kisajátítani.


Nyilatkozat az alkotó részéről:

Az alkotó kijelenti, hogy a pályázatra megküldött kézirat kizárólagos szerzője, az saját szellemi terméke, és egyéni, eredeti jellegű.

Az alkotó hozzájárul, hogy amennyiben alkotása mindenben megfelel ezen pályázati kiírásnak, és a zsűri díjazásban részesíti, az térítésmentesen megjelenhet a Lidércfény szerkesztősége által készített Lidércfény amatőr kulturális folyóirat pályázati különszámában, vagy elektronikus könyvben (e-bookban), majd leghamarabb egy hónappal később térítésmentesen a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), illetve e-book megjelenés esetén térítésmentesen leközlésre kerülhet a Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF).

Elfogadja, hogy a pályázaton díjazásban részesült alkotása általa csak a fent meghatározott időtartam után közölhető máshol (vagyis a megjelenés után fél évvel), feltüntetve, hogy az alkotás a XIII. Lidércfény pályázaton díjazásban részesült.

Az alkotó hozzájárul, hogy amennyiben alkotását a zsűri nem részesíti díjazásban (vagyis kis számú pályamű esetén nem jelenteti meg az AKF pályázati különszámában, illetve nagy számú pályamű esetén nem jelenteti meg az e-bookban), azt térítésmentesen megjelentetheti mind a Lidércfény Online kulturális magazinban (www.lidercfeny.hu), mind a rendszeresen, havonta megjelenő Lidércfény amatőr kulturális folyóiratban (AKF), feltüntetve, hogy a novella a XIII. Lidércfény pályázaton vett részt.

Az alkotó a pályázatra küldött novellájával kijelenti,
hogy a fenti kiírást teljes egészében elolvasta és megértette,
elfogadta, az abban foglaltakkal mindenben egyetért.


Szerzői jogi törvény:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99900076.tv

Előző oldal Lidércfény HQ