Agatha Christie: Az Ackroyd-gyilkosság

Szépirodalom / Könyvajánló (1252 katt) Ida
  2010.08.13.

Agatha Christie magyar nyelven 1974-ben megjelent regénye viseli ezt a címet. Az írónőt, azt hiszem, nem kell bemutatni senkinek. A könyv nagyon érdekes. Ezért szeretném a figyelmetekbe ajánlani.

Egy igazi detektívregénnyel állunk szemben. Az áldozat Roger Ackroyd, egy angol kisvárosban élő gazdag ember, akit leszúrtak a saját dolgozószobájában, miután levelet kapott az előző nap öngyilkosság következtében elhunyt menyasszonyától. A levél eltűnt. A gyilkosságot valószínűleg fogadott fia követte el, aki ráadásul el is rejtőzött a bűntény után ezáltal még inkább magára terelve a gyanút.

Az eseményeket a város orvosának, Dr. Sheppardnek a feljegyzései alapján követhetjük természetesen az ő szemszögéből. Ő kezdettől fogva részese a történetnek, hiszen ő találta meg a holttestet, miután telefonon kihívták a halotthoz. Később kiderült, hogy a hívás nem a halott házból érkezett.

A család kérésére később bekapcsolódott a bűntény felderítésébe Hercule Poirot, a híres belga nyomozó, aki miután nyugalomba vonult, töktermesztéssel töltötte napjait az orvos szomszédságában. Poirot-t mindenki nevetséges figurának tartotta különcsége és piperkőc megnyilvánulásai miatt. Egyesekben felmerült a gyanú, hogy híres képességei is igencsak megkoptak az elmúlt évek alatt. Ebben súlyosan tévedtek.

Az ügy kivizsgálása során számos érdekes körülményre derült fény, például arra, hogy valaki elmozdított egy fotelt a gyilkosság helyszínén. Kiderült, hogy szinte mindenkinek volt megfelelő alibije, de senki sem volt teljesen őszinte. Ettől lassan mindenki gyanússá vált. A gyilkosságot gyakorlatilag bárki elkövethette a halott közvetlen környezetéből, de akár egy titokzatos idegen is, aki éppen a végzetes éjszakán kereste fel az Ackroyd-házat. Szinte mindenkinél lehet indítékot találni. Mindenkinél felmerülnek érvek és ellenérvek. Ebben a káoszban próbált meg rendet teremteni Poirot szürke agysejtjeit használva.

A történet végét nem írom le. Annak ellenére, hogy mostanában több regényt olvastam Agatha Christie-től nagyon meglepett a végkifejlet. Könyvei egyáltalán nem szokványosak vagy kiszámíthatóak. Ezért bármelyiket sikerül beszereznetek, valószínűleg nem fogtok benne csalódni.

Előző oldal Ida